Behind the Blue Bricks scenes: Sjors is Agile Coach bij NS

Sjors NS.jpg

Bij Blue Bricks maken we van elke verandering een succes voor de klant. Vaak zijn deze veranderingen gericht op IT-projecten. Maar dat betekent niet dat elke opdracht die we uitvoeren, gefocust is op deze tak. Als Agile Coach begeleidt Sjors van der Heijden teams en individuen op het gebied van Agile werken bij een groot project binnen NS. Focus van de opdracht? Gedragsverandering! 
 
In de kern een IT-project 
De komende jaren wordt het huidige treinbeveiligingssysteem ATB vervangen door ERTMS. Termen waar in Nederland onder andere ProRail en NS veel mee te doen hebben. Waar het op neerkomt? ERTMS is een elektronisch systeem wat zowel in het spoor als in de trein wordt geïmplementeerd. Het huidige ATB-systeem zorgt ervoor dat treinen niet door een rood sein rijden en beperkt de snelheid van treinen om ervoor te zorgen dat ze binnen veilige grenzen blijven. ERTMS is meer dan alleen een treinbeveiligingssyteem. Het omvat ook treinbesturing, verkeersmanagement en kan treinen meer vrijheid geven om hun snelheid aan te passen op basis van hoe druk het is op het spoor en andere situaties. 
 
Een veiliger spoor en de mogelijkheid om meer treinen te laten rijden zijn belangrijke pré’s. Bovendien is dit European Rail Traffic Management System Europees geregeld en kunnen treinen in de toekomst dus veel makkelijker de landsgrenzen over. De internationale trein pakken wordt dus steeds aantrekkelijker! 
 
Spoorrevolutie vraagt om revolutionair werken 
We praten hier over de grootste spoorrevolutie sinds de elektronische wissel! De implementatie van dit nieuwe systeem vraagt om veel én grote verandering. Dit is een grote technische verandering, in een politiek speelveld met Europese besturing. Daarbij kom je veel tegenstrijdige belangen tegen, denk bijvoorbeeld ook in de samenwerking tussen infrabedrijven (ProRail) en de vervoerders. Juist voor zo’n complex programma is het van belang wendbaar te kunnen reageren op een veranderende omgeving, transparant te zijn waarbij altijd wordt gekeken wat nu de meeste waarde oplevert.  
 
Aan Sjors om de betrokken NS-medewerkers bij dit ERTMS-programma te inspireren en begeleiden op het gebied van Agile: transparant, in korte sprints en met optimale samenwerking! NS zit in een Agile transformatie (op basis van SAFe), maar dit programma staat daar los van. Daarbij als extra uitdaging hoe je de verandering uit dit programma ook naar de uitvoerende kant van de organisatie krijgt.  
 
Agile Coach bij NS, hoe ziet dat eruit? 
Bij Agile werken staan korte sprints, transparantie en continu kleine stukken waarde leveren centraal. Dit in tegenstelling tot de traditionele werkwijze waarbij puur op lange termijn doelen werd gefocust. Hoewel Agile zijn waarde al bewezen heeft binnen de projectwereld, vraagt het ook om een intensieve gedragsverandering bij de mensen die ermee aan de slag gaan. Zowel op individueel als teamniveau wordt Sjors uitgedaagd om Agile werken, waar passend, de norm te maken. Daarbij ontbreekt het managementteam zeker niet.  
 
Het opzetten van Agile werkwijzen in de organisatie, het begeleiden van teams bij het oplossen van problemen en het bevorderen van samenwerking tussen verschillende afdelingen is wat Sjors het liefst doet. Dit doet hij samen met twee interne coaches van NS. Een geweldige combinatie van expertises, enthousiasme en behoeften om van elkaar te willen leren maakt dit tot een gouden coachteam. Zo draagt Sjors in dit coachteam bij aan het verbeteren van de algehele prestaties van het ERTMS-programma en zorgt ervoor dat de teams beter in staat zijn om snel te reageren op veranderingen in de omgeving. 
 
Open gesprekken en gerichte training 
Naast individuele coachgesprekken en Agile-trainingsdagen gericht op teams binnen het ERTMS-project en het management, begeleidt Sjors ook de meer praktische kant van deze verandering. Zo enthousiasmeert hij teams voor het actief gebruiken van bijvoorbeeld Jira als software om de nieuwe werkwijze te faciliteren. Gerichte coaching op het gebruik van deze software is daarmee óók een onderdeel van zijn rol. 
  
Agile BBQ voor praktijkervaring 
Binnen zijn rol bij NS maakt Sjors ook gebruik van het toegankelijke Blue Bricks terrein. Tijdens ons unieke concept ‘Agile BBQ’ ervaren NS’ers buíten hun eigen kantoor en binnen de groene ‘muren’ van Blue Bricks wat Agile werken in de praktijk oplevert. Én waar de valkuilen liggen. Én hoe leuk het kan zijn.  
 
Succesvolle deadlines en meer werkplezier 
Sjors maakt directe impact op de projectteams en het management van NS. Transparantie over de voortgang van projecten naar collega’s toe maakt ook dat je zélf beter weet wat je nu precies aan het doen bent. Iedere medewerker zet waardevolle stappen binnen dit grote veranderproject. Door dat inzichtelijk te maken worden termen als werkplezier, overzicht, successen vieren en deadlines halen een stuk concreter. 
 
Zo speelt Sjors een waardevolle rol in de ontwikkeling van het ERTMS-project. Een ontwikkeling waar ook wij als reizigers in de toekomst de vruchten van plukken!