Een jaar eerder stoppen met werken? 5 redenen om het NIET te doen!

Een jaar eerder stoppen met werken? 5 redenen om het NIET te doen!

Zo af en toe spreek ik iemand met het duidelijke doel om eerder te stoppen met werken. Als ik doorvraag naar de reden, is het antwoord bijna altijd ‘’om van het leven te genieten’’. Begrijpelijk, zou je denken. Toch is mijn advies: doe het niet!

‘’Niet?’’

Nee.

Wacht niet tot je pensioen. Doe het nu. Geniet nu.

In een jaar zitten 12 maanden
Dus kun je tijdens je werkende leven maar liefst 12 keer een maand extra op vakantie gaan. Of drie keer vier maanden. Waarom je dat zou moeten doen? Ik geef je vijf korte maar krachtige redenen:

  1. Mentaal fit blijven in Rush Hour
    Veel te vaak ontmoet ik opgebrande 40-ers en 50-ers. Vermoeid, doordat ze de drukste periode van hun leven hebben doorgeploegd. Dat deden ze niet voor niets: er waren ambities op werkgebied, vrienden, sport en in veel gevallen ook (kleine) kinderen. In die periode, waarin er te weinig uren in een dag zaten én te weinig dagen in een week, is er gespaard voor later. Voor het moment dat er wel voldoende tijd zou zijn.

    Een botte bijl
    Het klinkt ook best logisch, toch? Om in de drukste periode van je leven, Rush Hour, gewoon even door te pakken. Maar ken je dat verhaal van die houthakker, die zo druk was met houthakken dat hij geen tijd had om zijn bijl te slijpen?

    Hij bleef doorhakken, terwijl het werk zwaarder en zwaarder werd. Wat zou er gebeurd zijn als hij even was gaan zitten om zijn bijl te slijpen? Vakantie is noodzakelijk, al helemaal tijdens Rush Hour, tijdens de jaren dat je bijna continu ‘aan’ moet staan. Vakantie helpt je om op te laden en fris van geest te blijven. Ik ben ervan overtuigd dat je hierdoor meer uit het leven haalt. Met een ‘scherpe bijl’ werk je bovendien een stuk productiever, waardoor je meer tijd overhoudt om van het leven te genieten, terwijl je ondertussen júíst in staat bent om je ambities te bereiken.

  2. Financieel onaantrekkelijk
    Sparen om je laatste werkjaar af te kopen is simpelweg financieel onaantrekkelijk. Waarom? Omdat je tijdens je laatste werkjaren waarschijnlijk een stuk meer verdient. Die tijd kopen is dus duur. Bovendien bouw je in de laatste jaren van je werkende leven ook veruit het grootste gedeelte van je pensioen op. Dus, het laatste jaar vrij nemen? Dure keuze.

  3. Laagdrempelig
    Als je spaart voor een maand extra vrij houd je het concreet en overzichtelijk. En die mooie reis in het vooruitzicht werkt bovendien lekker motiverend. De kans dat je je doel zal halen is dan ook groot. Focus je je op een jaar eerder stoppen met werken, dan richt je je pijlen op een grootser, moeilijker en daarmee minder motiverend doel. Het is minder tastbaar, minder dichtbij en er zijn genoeg mensen die, ondanks hun eerdere wens, dat laatste jaar werken toch ook nog maar even doorpakken. Want tja, wat is 1 jaar nu op die eerdere 60+ jaren die al voorbij zijn gevlogen?

  4. Tijd is relatief
    Weet je nog hoe lang die vakanties vroeger duurde? Als je 30 bent is een jaar 1/30ste van je leven. Als je 60 bent is een jaar nog maar 1/60ste van je leven. Het gevolg is dat een jaar op je 60ste gevoelsmatig zo maar de helft duurt ten opzichte van een jaar op je 30ste.

    Wil je van ‘veel’ tijd genieten? Doe het nu.

  5. Nu het kan
    Het opsparen van tijd voor later is zonde. Je bent nu in goede gezondheid en ja, dat hoop je een jaar voordat je met pensioen gaat nog steeds te zijn. Maar zeker weten doe je het niet. Sterker nog, de kans is ook aanwezig dat je je pensioen niet eens haalt. Is het je echt het risico waard om ‘genieten’ tot die tijd uit te stellen?

    Wil je genieten van vrije tijd? Regel het nu. Daar pluk je de rest van je (werkende) leven de vruchten van.