Als Blue Bricks consultant kies je zelf welke opdracht past bij jouw kwaliteiten en ambities. Soms is dat een relatief kleinschalige opdracht en soms komt het neer op een omvangrijk verandertraject waar veel verschillende teams en expertises aan meewerken. In dat laatste geval kan het zomaar zijn dat je met collega Brickers bij dezelfde opdrachtgever terechtkomt. En dat heeft zo zijn voordelen!
De opdracht
Bas Tielbeke, Dirk van de Wetering en Paul Verweerd werken bij O&P Rijk | P-Direkt aan een grootschalig implementatietraject van nieuwe roostersoftware. En zeggen we grootschalig, dan bedoelen we ook echt grootschalig. O&P Rijk | P-Direkt is namelijk verantwoordelijk voor de HR- en salarisadministratie van alle rijksambtenaren. Het specifieke project waar deze Blue Brickers medeverantwoordelijk voor zijn, richt zich op de rijksbrede implementatie van een nieuwe roosterapplicatie. Een applicatie waar zo’n 26 verschillende organisaties en 26.000 mensen gebruik van zullen maken.
Van gevangenisbewakers tot de bestuurders van strooizout-wagens en van schoonmakers tot wegafzetters: alleen met een goed rooster krijg je de juiste mensen op het juiste moment op de juiste plek. Natuurlijk kan zo’n roosterplanning vooraf ‘gewoon’ worden opgelegd, maar in het geval van onregelmatige werktijden is eigen input van de mensen om wie het gaat een belangrijke pré voor een goede werk-prive balans. Bovendien is het van groot belang dat roosters conform CAO worden opgeleverd. Oftewel: wordt iemand niet te veel uren achter elkaar ingepland? En: ontvangt een medewerker wel de juiste vergoeding voor bijvoorbeeld nachtwerk?
Grootste pré: op elkaar kunnen bouwen
De nieuwe planningssoftware maakt een positieve impact op het vereenvoudigen van het werk voor planners (want naar ieders tevredenheid roosteren kan een grote uitdaging zijn) en maakt eigen input, duidelijkheid en juiste vergoeding mogelijk voor de medewerkers om wie het draait. Als business analist, projectleider en implementatiemanager werken Bas, Dirk en Paul aan een soepele implementatie van de nieuwe software bij de afnemers. Denk hierbij aan organisaties als de Douane, Rijkswaterstaat en RSO (Rijksschoonmaakorganisatie).
Bas: business analist
Met ieder zijn eigen expertise en kwaliteiten staan Bas, Dirk en Paul middenin het implementatieproces. Als business analist is Bas de spin in het web tussen organisaties die met de applicatie gaan werken en de softwareontwikkelaar die de applicatie bouwt. Zo heeft de Douane hele andere wensen en behoeftes dan bijvoorbeeld Rijkswaterstaat. Aan Bas de uitdaging om verzoeken en wensen te analyseren en door te vertalen naar een praktische manier waarmee de softwareontwikkelaar specifieke voorkeuren kan inbouwen.
Dirk: projectleider implementatie
Waar Bas de verzoeken van de afnemers doorvertaald naar de ontwikkelaars, is Dirk in zijn rol als projectleider implementatie verantwoordelijk voor de begeleiding van klanten die aansluiten op de applicatie. Zo is Dirk regelmatig aanwezig bij de organisaties die nieuw met de applicatie gaan werken, voor het geven van workshops rondom optimaal gebruik van de tool.
Ook heeft Dirk nauw contact met projectleiders van de desbetreffende organisaties, zodat zij goed getraind zijn en de applicatie zelfstandig verder uit kunnen rollen. Hebben zij bepaalde wensen waarop ze de applicatie graag aangepast zien? Dan is Dirk hiervoor het eerste aanspreekpunt. Op zijn beurt schakelt Dirk hierover met het team van Bas.
Paul: implementatiemanager
Waar Bas zich het meest bevindt aan de IT-kant van dit project, opereert Dirk het meest aan de klant-kant. En Paul? Paul bevindt zich als implementatiemanager meer richting bestuurlijk niveau. Een belangrijke rol, omdat hij er met zijn contacten binnen de organisatie zorg voor draagt dat zowel Bas als Dirk zo soepel mogelijk hun werk kunnen doen.
Binnen een grote organisatie als O&P Rijk | P-Direkt spelen verschillende belangen. Met zijn overkoepelende rol binnen dit project, is het één van Paul’s focuspunten zorg te dragen voor een soepel lopend implementatieproces.
Het voordeel van meerdere Brickers bij elkaar
Naast de lijntjes tussen Bas, Dirk en Paul zijn er natuurlijk nog veel meer mensen die binnen dit verandertraject opereren. Juist doordat er zoveel verschillende input is, is het fijn om te weten dat je bij verschillende projectleden op de Blue Bricks professionaliteit kunt rekenen. Door informatie en kennis op te halen met elkaar bij (collega’s van) Blue Bricks en deze kennis gezamenlijk toe te passen bij de opdracht, ontstaat er ambitie, focus en vooruitgang. Dit werkt lekker!
Voor zowel Bas, Dirk als Paul geldt dat dit grote verandertraject verfrissend is in de reeks opdrachten die ze als Blue Brickers mogen uitvoeren. Waar je bij veel veranderprojecten met één opdrachtgever werkt, geldt nu dat ze tussen meerdere afnemende organisaties tegelijkertijd schakelen. Veelzijdig en uitdagend. Geknipt voor Blue Brickers als zij!