The best invention of life is death

tipi Blue Bricks

Tijdens de afgelopen leiderschapsweek met collega’s werkten we aan een persoonlijke biografie. Wat is bepalend geweest in mijn leven?

De quote van Steve Jobs is één van mijn richtingaanwijzers geworden. Door het vroegtijdig overlijden van mijn moeder besef ik me dat ik doodga, en ook dat het snel zou kunnen gebeuren. Wat doe ik hiermee?

Ik zou nog wel eens..

Tijd is het meest kostbare bezit. En het kan zo op zijn. Dit zorgt ervoor dat ik doe wat écht belangrijk is. En niet later. Als ik mezelf betrap op de gedachte Ik zou nog wel eens… dan neem ik een besluit. Als ik het echt wil, dan doe ik het, of ik plan het binnen een jaar in. Als ik het niet belangrijk genoeg vind om binnen een jaar te doen, dan doe ik het niet. 

Dit zorgt ervoor dat ik de voor mij waardevolle dingen in het leven doe. Ik wil bijvoorbeeld quality time met mijn kinderen, met écht contact. Dat vul ik in door regelmatig een aantal dagen weg te gaan met één van mijn kinderen. Volledige aandacht voor elkaar. Het zorgt voor een prachtige tijd. En mooie herinneringen.

Relativeren

Weten dat ik dood ga relativeert. Als ik doodga, wil ik gedaan hebben wat ik het juiste vond. Niet geremd door angst of de mening van anderen. Het geeft mij juist kracht om mijn eigen pad te kiezen. Dit wil niet zeggen dat ik niet luister naar anderen, of dat ik geen informatie inwin. Maar.. in the end bepaal ik wat voor mij belangrijk is. 

Van alles genieten

Het helpt me te genieten. Genieten van vrijwel alles. Alles is tijdelijk en een eenmalige belevenis. Dit maakt dat ik overal vol voor ga en er plezier in heb. Ook in dingen die ik spannend vind. 

Ik hoop dat deze woorden je inspireren om te doen wat voor jou belangrijk is. Misschien vandaag nog. The best invention in life is death. Een kostbare les. Geniet van je tijd.