Werken bij Blue Bricks? Dit is hoe Jetske het ervaart 

Jetske Jonker | 3 minuten
Jetske klein.jpg

Over werken bij Blue Bricks kun je van alles zien en lezen op onze website en onze social kanalen. Maar hoe wordt het consultancy vak nu daadwerkelijk ervaren door Blue Brickers zelf? Jetske maakte in oktober 2021 de overstap. In dit interview deelt ze haar achtergrond, de reden van haar keuze voor het consultancy vak en haar ervaring met de Blue Bricks manier van werken in de realiteit. 

Jetske, kun je iets vertellen over jouw achtergrond?

Ik studeerde Communicatie in Groningen en besloot om daarna voor een master Bedrijfskunde te gaan. Die master deed ik duaal, dus ik werkte vier dagen en ik ging één dag naar de universiteit. Dat bleek voor mij een gouden zet. Studeren en werken tegelijk gaf me een waardevol kijkje in de keuken van het bedrijfsleven. Ik kon wat ik leerde tijdens de master direct koppelen aan wat ik zag gebeuren op werk.

En je zag een hoop gebeuren..

Ja, ik heb -met plezier- veel omwegen gemaakt om te komen waar ik nu ben. Ik begon mijn loopbaan als reisadviseur in Nieuw-Zeeland en ik heb skiles gegeven in Oostenrijk. Na een blauwe maandag als recruiter, wat niet echt mijn ding bleek te zijn, kwam ik bij Tata Steel terecht. Hier groeide ik vanaf de klantenservice door naar project- en verandermanager. Ik kreeg de kans om twee startups in de Engelse markt te zetten. Ontzettend gaaf. Uiteindelijk ben ik, na ook nog ervaringen binnen een start up en bij een grote bank, in contact gekomen met Blue Bricks.

Dat betekent dat je niet uit de consultancy wereld komt, toch?

Op papier niet, nee. Wat mijn cv wel een consultancy touch geeft, is dat ik aan aantal bedrijven van binnen heb gezien, in veel verschillende rollen. Van kleine organisaties tot grote multinationals en van de klantenservice tot managementniveau. Het grote verschil met mijn functie binnen Blue Bricks is dat ik nu een externe rol vervul bij bedrijven, waar dat voorheen intern was.

Je hebt brede werkervaring, waarom past het consultancy vak bij jou?

Als je een externe rol vervult binnen een organisatie, word je specifiek voor je frisse blik gevraagd, dat is letterlijk je rol. Als je intern bent is het soms moeilijker om veranderingen aan te kaarten en door te voeren. Vanuit mijn ervaring, waarbij ik de processen van bedrijven vanuit een interne rol zag, voelt het doorvoeren van veranderingen vanuit de externe rol als consultant nu als een logische volgende stap, waarbij ik maximale waarde kan brengen.

Bij Blue Bricks staan IT-gerelateerde opdrachten centraal, voel je je daarin thuis?

Er bestaat denk ik geen wereld zonder IT. Wat er ook gaande is binnen een organisatie, het raakt altijd wel iets met IT. Binnen Tata Steel was ik al gewend om veel met technische mensen samen te werken. Wat heeft het IT-team nodig? Wat heeft de business nodig? Ik voel me heel erg thuis in het zijn van de schakel tussen technische mensen en de business kant.

Over welke talenten beschikt een goede consultant?

Ik denk dat je voor IT-consultancy niet per se een IT-achtergrond hoeft te hebben. Gemotiveerd zijn is belangrijker dan wat je kan. Vaardigheden kun je leren, maar zonder ‘wil’ kom je nergens.

Los van de IT denk ik dat het belangrijk is dat je er als consultant bewust van bent wat je komt brengen. Je moet voor jezelf duidelijk weten wat je kan en hoe je een organisatie daarin kan begeleiden. Als je dat scherp hebt, heeft de opdrachtgever daar veel aan. 

Laatst hoorde ik een trainer zeggen dat consultants ook moedige mensen zijn. Je kent bij een nieuwe klantopdracht vaak nog helemaal niemand, maar je komt daar wel om dingen te regelen. Wees je dus bewust van de rol die je mag innemen en de impact die je kunt maken.

Waarom kies je voor consultancy bij Blue Bricks?

‘Wie ben je, wat wil je, wat wil je nog leren en waar wil je naartoe?’ Met deze vragen, die continu centraal staan voor jou als consultant, sta je als Blue Bricks medewerker écht op nummer 1. Bij Blue Bricks wordt gekeken naar maximale waarde toevoegen voor jezelf en voor de opdrachtgever. Het gaat niet om ‘zoveel mogelijk uren schrijven’, dus het is consultancy op een heel ander niveau dan ik eerder kende.

Met een onbeperkt opleidingsbudget, zoveel trainingen als je maar wil en een organogram die ‘op zijn kop’ staat -medewerkers bovenaan, dan de managers en dan de directie- draait het elke werkdag opnieuw om jou als persoon.

Hoe wist je tijdens de sollicitatie zo zeker dat dit niet alleen beloften waren, maar ook de realiteit?

Ja, dat heb ik me afgevraagd. Tijdens een van de kennismakingsgesprekken vroeg ik: ‘Wat als een bepaalde opdracht niet bij mij past?’ Dan hoefde ik ‘m niet aan te nemen. ‘En als de ene klantopdracht minder uren oplevert dan een andere, mag ik er dan wel voor gaan?’ Dat mocht. Werken bij Blue Bricks is echt anders, ja. Het is een bepaalde energie. Na 3 rondes wist ik zeker, het zijn geen mooie beloftes, daar prik je zo doorheen, dit is echt. En dat is het.

Jetske Jonker | 3 minuten